Sector: Elektrotechniek

Video: Monteur Elektrische Bedrijfsinstallaties

Als monteur elektrische bedrijfsinstallaties ben je werkzaam bij een bedrijf of fabriek.
Jouw taak is het onderhouden van... het elektrische gedeelte van de aanwezige bedrijfsinstallaties.

Hierbij kun je denken aan alle signaalinstallaties, besturingsinstallaties van de elektronische apparatuur en de lichtinstallaties. Als monteur elektrische bedrijfsinstallaties ben je vaak werkzaam in de onderhoudsafdeling of technische dienst. Deze afdelingen worden aangestuurd door een chef. De chef zal je taken toewijzen die jij vervolgens zelfstandig moet uitvoeren. De taken zullen achteraf worden beoordeeld.
Je zult steeds meer ervaring in de te verrichten handelingen krijgen. De chef zal je dan ook steeds meer taken zelfstandig laten uitvoeren.

Jij als monteur hebt een belangrijke taak op je werkplek. Het kan namelijk zijn dat er een storing is opgetreden en dat hierdoor de productie is gestopt. Het is dan aan jou om de storing zo snel mogelijk op te sporen en te verhelpen. Zodat de productie weer op gang kan komen. Om de storing op te sporen, moet je gebruik maken van elektrische schema’s en tekeningen van de elektronische installaties. Deze ga je bestuderen om te achterhalen waar eventueel de storing kan zitten. Heb je eenmaal de storing opgespoord, dan ga je proberen om de storing te verhelpen. Als de storing zich bevindt in de schakelkasten of aan de kabel, dan maak je gebruik van allerlei handgereedschap zoals:moersleutels, schroevendraaier en licht elektrisch gereedschap.

Als monteur elektrische bedrijfsinstallaties moet je nauwkeurig, veilig en systematisch kunnen werken. Als je één kleine fout maakt, kan dit grote gevolgen hebben.
Verder is het belangrijk dat je als monteur goed kunt samenwerken. Het kan vaak voorkomen dat je met een andere monteur een onderdeel moet repareren of een storing moet oplossen. Ook moet je als monteur kunnen werken met kleurencodes. Elk elektrische draadje heeft een andere kleur. Het is belangrijk dat je weet welke functies de verschillende draadjes hebben.

Als monteur moet je logisch en snel kunnen handelen. Als er een storing is, moet je deze door middel van logisch nadenken zo snel mogelijk op lossen. Het kan zijn dat je werkgever 24 uur produceert. Als dit het geval is, kan het zijn dat je in ploegendienst werkt. Dit houdt in dat je onregelmatige werktijden hebt. Als monteur werk je meestal in een staande houding. Doordat je met elektriciteit werkt, is het van belang dat je, je aan de veiligheidsvoorschriften houdt. Dit voorkomt gevaarlijke situaties. Ook kan het voorkomen dat je als monteur moet werken onder een grote werkdruk, bijvoorbeeld als er een storing is.

Ben jij handig, nauwkeurig, en vind je het leuk om te werken met elektronica en besturingsapparatuur? Dan is het beroep monteur elektrisch bedrijfsinstallaties misschien wel iets voor jou!