Sector: Bouwkundig onderhoud

Video: Metselaar

De statige Amsterdamse grachtenpanden zijn niet alleen een mooie toeristische trekpleister. De sierlijke bakstenen gevels zijn tot het Nederlands nationaal symbool geworden. Als metselaar werk je vandaag de dag ook aan gemetselde bouwwerken. Je doet niet gewoon aan het ‘huisjes bouwen’, maar je draagt ook je steentje bij aan de Nederlandse gebouwde omgeving. Je komt te werken bij een bouwbedrijf. Als allround vakman word jij bij alle voorkomende metselwerkzaamheden ingezet. Dat betekent dat jij op de bouwplaats aan de slag gaat met de opdracht, die jij van de leidinggevende hebt gekregen. Je bekijkt de opdrachtvoorwaarden en bestudeert aandachtig de werktekeningen om goed te kunnen bepalen welke materialen je nodig zult hebben. Naast verschillende soorten baksteen werk je bijvoorbeeld ook met voorgevormde stenen en betonblokken en je gebruikt mortel of lijm om ze te bevestigen. Het is minstens zo belangrijk om voor de uitvoering een goede schatting te maken van het benodigde materiaal, gereedschappen en hulpmiddelen.

Afhankelijk van de opdracht ga jij alleen of samen met collega’s aan de slag. Met behulp van een waterpas zet je de richtlijnen uit voor het metselwerk. Je kunt pas beginnen, als je de hoeken en lagen hebt berekend en het metselverband hebt bepaald. Zijn alle voorbereidingen getroffen, dan start je met het metselen van verschillende lagen stenen aan de hand van een metseldraad. Je hakt, zaagt of knipt de stenen om alles precies op maat te maken. Je verwijdert de overtollige mortel en werkt de voegen netjes af. Vooral de zichtbare delen van het metselwerk moeten er egaal en goed afgewerkt uitzien. Wanneer je klaar bent met de werkzaamheden ruim je zelf de gereedschappen op.

Als je in een ploeg wekt, dan begeleid je de minder ervaren collega-metselaars. Je let altijd op de veiligheid van jezelf en anderen.

Het werk dat jij doet is lichamelijk zwaar. Bovendien werk je voornamelijk buiten en zult dus regen en wind voor lief moeten nemen. Het is belangrijk om onder alle omstandigheden zorgvuldig en precies te blijven werken, want de kwaliteit staat in het metselaars vak natuurlijk voorop!

Spreken de werkzaamheden van een metselaar jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!

Video's in deze sector

Er zijn 2 video's gevonden in deze sector. Klik op één van de video's om deze direct te bekijken.
 

Metselaar

De statige Amsterdamse grachtenpanden zijn niet alleen een mooie toeristische trekpleister. De sierlijke bakstenen geve…

 

Timmerman

Als timmerman neem je de houten constructies in woningen, kantoren of andere gebouwen voor jouw rekening. Je werkt same…