Sector: Mode & Textiel

Video: Ambachtelijk Schoenmaker

Je repareert schoenen, maar het kan ook zijn dat je zelf schoenen ontwerpt en vervaardigt. Het gaat dan voornamelijk om kleine series of op maat gemaakte schoenen.

Je werkt als Ambachtelijk Schoenmaker met verschillende machines, bijvoorbeeld poets-, schuur en naaimachines. Hiermee repareer je de onderkant, de schacht en het binnenwerk van schoenen. Uiteraard gebruik je ook handgereedschappen zoals een leest en een mes. Naast schoenen repareer je ook riemen, tassen en andere lederwaren. Vaak ben je eigen ondernemer, maar het kan ook zijn dat je als werknemer werkzaam bent bij een schoenmaker. In beide gevallen zorg jij er voor dat de winkel en werkplaats waarin je werkt er altijd verzorgd en netjes uitziet. Je hebt te maken met verschillende soorten klanten. Jij adviseert hen en geeft een indicatie van de kosten die de reparatie of de vervaardiging met zich meebrengt.

Je moet handig zijn met apparatuur en gereedschappen en je moet nauwkeurig kunnen werken. Je moet goed kunnen organiseren en plannen. Wanneer je in een team werk heb je regelmatig overleg met je collega’s en vraag je elkaar om advies. Ook moet je zelfstandig kunnen werken en speel je in op onverwachte situaties. Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen omzet. Je dient te beschikken over een commerciële instelling.

Spreken de werkzaamheden van Ambachtelijk Schoenmaker je aan?
Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!

Video's in deze sector

Er zijn 2 video's gevonden in deze sector. Klik op één van de video's om deze direct te bekijken.
 

Ambachtelijk Schoenmaker

Als je werkt als Ambachtelijk Schoenmaker ben je veelal werkzaam in jouw eigen schoenatelier.

 

Modeontwerper

Als modeontwerper kun je bij modehuizen, grote kledingbedrijven of een bepaald kledingmerk werken. Je kunt ook als zelf…