Sector: Grond-, Weg- en Waterbouw

Video: Landmeetkundige

Metingen verrichten, afstanden bepalen, berekeningen maken. Dit zijn taken waar jij je als landmeetkundige mee bezig houdt. Je hebt een afwisselende baan met veel vrijheid. Als landmeetkundige werk je bijvoorbeeld in dienst van een bouwbedrijf of projectontwikkelaar. Ook kun je voor de overheid werken. Je werk bestaat voor het grootste gedeelte uit het verrichten van landmetingen ter ondersteuning van bouwkundige of civieltechnische werkzaamheden.

Als er bijvoorbeeld ergens een weg wordt aangelegd, meet jij eerst heel nauwkeurig de afstanden, de diepte, hoogteverschillen enzovoort. Voordat zo’n meting is verricht, kan en mag er niet worden gebouwd. Metingen worden verricht met elektronische apparatuur. Ook gebruik je vaak hulpmiddelen zoals rood-witte meetstokken, een schop en meetband. Met de gegevens die je verkrijgt uit de metingen, worden later kaarten gemaakt. Je kan met de meetgegevens precies berekenen waar bijvoorbeeld een gebouw moet staan. Voor deze berekeningen gebruik je speciale formules.

Jij, als landmeetkundige hebt een technisch en wiskundig inzicht en kan goed met elektronische apparatuur omgaan. Ook beschik je over zorgvuldigheid en precisie wat erg belangrijk is bij dit werk. Als landmeetkundige kom je in je dagelijkse werkzaamheden veel in aanraking met opdrachtgevers, je zult veel met deze mensen moeten overleggen en bespreken en daar heb je goede contactuele eigenschappen voor nodig. Als landmeetkundige ga je vaak in teamverband op pad om een meting uit te voeren en moet je vaak met je collega overleggen over de resultaten van de metingen.

Voor Nederland is infrastructuur erg belangrijk. De sector grond- water- en wegenbouw houdt zich bezig met de inrichting hiervan. De sector die zich bezighoudt met het meten van de grond heet infratechniek. Door technologische ontwikkelingen is het tegenwoordig zelfs mogelijk om met behulp van satellieten grondmeting te verrichten. Deze techniek heet GPS wat staat voor Global Positioning System.

Je werkt meestal buiten op allerlei verschillende soorten terreinen om de metingen te verrichten. Daarnaast zit je ook vaak op kantoor om de meetgegevens te verwerken.
Als jou deze afwisseling van zowel binnen als buiten werken aantrekt en je kan goed overweg met geavanceerde elektronica, dan is het beroep landmeetkundige misschien wel iets voor jou.

Video's in deze sector

Er zijn 3 video's gevonden in deze sector. Klik op één van de video's om deze direct te bekijken.
 

Landmeetkundige

Metingen verrichten, afstanden bepalen, berekeningen maken. Dit zijn taken waar jij je als landmeetkundige mee bezig ho…

 

Machinist Hijswerk

Als machinist hijswerk werk je bij een onderneming in de bedrijfstak kraanverhuur,

 

Waterbeheerder

Als waterbeheerder beweeg jij je in een breed werkterrein. Je werkt in tuinen,