Sector: Juridisch & Recht

Video: Juridisch Medewerker Advocatuur

Als juridisch medewerker advocatuur ben je werkzaam op een advocatenkantoor. Je verricht werkzaamheden in opdracht van een advocaat. Je hebt als juridisch medewerker een aantal taken die je geheel zelfstandig uitvoert. Zo krijg je bijvoorbeeld te maken met het controleren en beantwoorden van de post.

Veelal neemt een nieuwe of reeds bestaande cliŽnt contact op als hij juridische hulp nodig heeft. Om de situatie scherp in beeld te krijgen en om te weten wat er speelt, plan je een overleg in met de cliŽnt.

Voordat een proces daadwerkelijk gevoerd kan worden moet jij de processtukken voorbereiden en opstellen. Het is heel belangrijk dat je het dossier van de desbetreffende zaak goed bestudeert. Je moet een duidelijk beeld vormen van de situatie en inschatten hoe het proces zal verlopen. Daarnaast moet je alle relevante wetgeving, jurisprudentie en literatuur goed onderzoeken en bestuderen. Het opstellen van overeenkomsten, verzoekschriften, verweerschriften en andere juridische stukken vormt een belangrijk onderdeel van je werkzaamheden.

Regelmatig vinden er zittingen bij de rechtbank of het kantongerecht plaats. Bij deze zittingen zul je af en toe aanwezig zijn terwijl de desbetreffende advocaat het woord voert. Het is ook goed mogelijk dat je helemaal zelf pleit. Bij een zitting staan twee partijen tegenover elkaar. Uiteindelijk zal ťťn van de partijen door de rechter in het gelijk worden gesteld. Het is echter ook mogelijk dat de kwestie voor die tijd al onderling in een schikking wordt geregeld.

Zodra de kwestie tussen de partijen is geregeld of als de uitspraak van de rechter er is, bespreek je dit met de cliŽnt. Eventueel worden er nog een aantal stukken ondertekend zodat het allemaal rond is.

Het is van belang dat je als juridisch medewerker goed contact onderhoudt met je cliŽnten. Het helder en duidelijk kunnen verwoorden van het juridische kader van de kwestie is heel belangrijk. Goede communicatieve vaardigheden, zoals het kunnen voeren van duidelijke telefoongesprekken of besprekingen en het goed en duidelijk kunnen opstellen van brieven en processtukken, zijn dan ook absoluut een must voor een juridisch medewerker. Er komen voortdurend nieuwe wetten en uitspraken bij, als juridisch medewerker moet je daarom altijd bijleren.

Spreken de werkzaamheden van een juridisch medewerkers advocatuur je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!

Video's in deze sector

Er zijn 3 video's gevonden in deze sector. Klik op ťťn van de video's om deze direct te bekijken.
 

Juridisch Medewerker Advocatuur

Als juridisch medewerker advocatuur ben je werkzaam op een advocatenkantoor. Je verricht werkzaamheden in opdracht van Ö

 

Notarieel Medewerker

Als notarieel medewerker kun je aan de slag bij bedrijven in de zakelijke markt zoals advocatenkantoren, incassobureausÖ

 

Sociaal Raadsman/vrouw

Als sociaal raadsman ůf -vrouw kan je werken bij uiteenlopende organisaties. Onder meer bij een juridisch loket of bijÖ