Sector: Hobby & Vrije Tijd

Video: Duikinstructeur

Elke ochtend met een boot de zonsopgang invaren, steeds nieuwe avonturen tegemoet. Klinkt dat niet als een fantastische droom? Maar... voor een duikinstructeur kan dit een dagelijkse werkrealiteit zijn. Je kunt de duikcursussen in een leslokaal en een zwembad geven, maar het mooiste is natuurlijk om in open water en het liefst op een exotische locatie te werken.

Afhankelijk van de wensen en plannen van de cursist adviseert de duikinstructeur hem of haar over de meest geschikte cursussen en programma’s. Sommigen zien het duiken als een spannende hobby, terwijl anderen er graag hun beroep van willen maken. Je kunt mensen onderwijzen in het recreatieve duiken met bijvoorbeeld verschillende uitrustingen, in diepe wateren of om onderwater foto’s te nemen.
De beginnende duikers krijgen van jou les in de theoretische aspecten van het duiken en belangrijke informatie over het zeemilieu. Net als meer ervaren cursisten oefenen ze onder jouw begeleiding in duiktechnieken. Je leert ze op de juiste manier het water in en uit te komen en legt allerlei technische zaken uit. Bijvoorbeeld hoe een duikmasker schoon kan worden gehouden of hoe het duikpak aan en uit gedaan hoort te worden. Bij de afronding van het programma leggen de leerlingen examens af en krijgen ze van jou de beoordeling.
Veiligheid gaat in dit beroep boven alles. Je moet te allen tijde alert blijven, want je bent verantwoordelijk voor het welzijn van jouw leerlingen! Als duikinstructeur moet je in uitstekende fysieke conditie verkeren. Want je duikt regelmatig voor meerdere uren achter elkaar, terwijl je een zware uitrusting op je draagt. Je bent veel in contact met mensen, zowel leerlingen als collega-instructeurs. Een flinke dosis enthousiasme samen met sterke sociale eigenschappen zullen dus goed van pas komen. De beste beloning voor jouw inspanningen zal de dankbaarheid van de leerlingen zijn. Je helpt ze hun dromen te realiseren en opent voor hun de fascinerende onderwater wereld.

Spreken de werkzaamheden van een duikinstructeur jouw aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!

Video's in deze sector

Er zijn 5 video's gevonden in deze sector. Klik op één van de video's om deze direct te bekijken.
 

Duikinstructeur

Elke ochtend met een boot de zonsopgang invaren, steeds nieuwe avonturen tegemoet. Klinkt dat niet als een fantastische…

 

Fotograaf

Jij legt speciale momenten, mensen, producten of dieren vast op beeld. Je kiest voor analoge of digitale fotografie.

 

Ondernemer Outdooractiviteiten

Als ondernemer outdooractiviteiten kun je bij verschillende bedrijven gaan werken.

 

Restaurator Kunstvoorwerpen

Als restaurator van kunstvoorwerpen ben je in dienst van een atelier,

 

Vrijetijdsmanager

Als vrijetijdsmanager, ook wel ‘leisure manager’ genoemd, ga je aan de slag binnen de vrijetijdssector.